Fantezia imobiliară, făcută praf în România: adevărul pe care niciun dezvoltator nu-l spune acum

de: Mădălina Bahrim
06 06. 2022

Analizele efectuate pe piața imobiliară indică un sigur lucru: prețurile cresc, iar oamenii sunt tot mai reținuți în a face achiziții, cu atât mai puțin printr-un credit de la bancă. Prima parte a problemei e recunoscută și de dezvoltatori. Doar că foarte puțini recunosc interesul din ce în ce mai redus al potențialilor cumpărători.

Interesul dezvoltatorilor imobiliari este să vândă. Din moment ce se confruntă cu scumpiri la rândul lor la materialele de construcție, mulți fiind prinși cu lucrări încă nefinalizate, au nevoie de fonduri urgente. Desigur că nu e interesul companiilor să spună că piața a ajuns într-un soi de colaps și că intențiile de cumpărare scad vertiginos. De ce? Pentru că nimeni n-ar mai cumpăra, oamenii ar aștepta prăbușirea, ca să cumpere mai ieftin, dezvoltatorii fiind nevoiți până la urmă să reducă prețul, măcar cât să-și acopere cheltuielile.

Românii sunt mai reținuți cu banii lor, la fel și băncile

Aceasta este partea ascunsă a problemei. Realitatea e că românii sunt tot mai reținuți în a face achiziții imobiliare. La rândul lor se confruntă cu scumpiri la mâncare, la facturi, iar teama unei rate din ce în ce mai mari contribuie și ea la acest sentiment de teamă. Totodată, multe bănci au înăsprit condițiile de creditare, ceea ce diminuează și mai mult plaja potențialilor cumpărători.

Cu toate acestea, mai sunt și voci în rândul companiilor imobiliare sau de consultanță în domeniu care spun lucrurilor pe nume. De exemplu, Gabriel Blăniță, director companie de consultanță imobiliară: „Cererea nu mai are același suflu ca în 2021. Vedem o inflație foarte, foarte mare și asta afectează venitul disponibil al oamenilor, vedem un cost al împrumutului care e în creștere”, a spus el pentru Pro tv.

„Dacă anul trecut se încadrau la 70.000 de euro, acum banca abia le dă 55.000 de euro. Sunt nevoiți să-și caute apartamente în blocuri vechi și acestea sunt inexplicabil de scumpe”, a declarat, la rândul său, Alexandru Sandu, broker imobiliar, referitor la condițiile de creditare despre care am vorbit mai sus.

Acestea fiind spuse, situația pe piață este incertă, măcinată de creșteri de preț, iar opțiunea către care se îndreaptă tot mai mulți români este aceea de a aștepta până când lucrurile se vor liniști. Deocamdată, nu există un orizont de timp în care s-ar putea întâmpla acest lucru, cert este că inflația de-abia acum urmează să scoată cu adevărat colții. Luna aceasta BNR anticipează că vom sări de pragul de 14% al ratei anuale a inflației, adică ne vom confrunta cu un nou val de scumpiri.